Suomen vanhin lelukauppa vie lapsuuteen, joka ei koskaan enää palaa – Tällainen se on

Turkulainen Casagrande on Suomen vanhin edelleen toiminnassa oleva leluliike. Sen tavoitteena on tuottaa iloa ja elämyksiä lapsille ja lapsenmielisille. Lelukauppa täytti viikonloppuna 111 vuotta.Kaksivuotias Paavo Pääkkönen tutkii tarkasti leluliikkeen autovalikoimaa. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen / HSPaavo Pääkkönen on asettautunut Casagranden leluliikkeen lattialle polvi-istuntaan. Hän on haltioitunut hyllyssä olevista kaikenkokoisista autoista. Pienet sormet painavat lelupaloauton napista, ja hälytysajoneuvon valot alkavat vilkkua.Vaikka äiti Lotta Halttinen hoputtaa kaksivuotiastaan kotimatkalle, lapsi ei saa katsettaan irti autoista. Paloauton aitoa jäljittelevä ujellus ja linja-auton avautuva etuovi ovat lumonneet hänet.
Turkulaiselle Paavo Pääkköselle leluliike Casagrande on kaupunkiretkien vakiokohde.
Turkulaiselle Paavo Pääkköselle leluliike Casagrande on kaupunkiretkien vakiokohde. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen / HSLeluliike Casagrande on turkulaisille paljon enemmän kuin vain leluliike – se on unohtumaton kivijalkamyymälä, johon liittyy tärkeitä muistoja.Casagrande on Suomen vanhin edelleen toiminnassa oleva leluliike. Se on vakavarainen perheyritys, joka on selvinnyt Turun kaupungin keskustan myllerryksistä ja jopa kasvattanut liikevaihtoaan tasaisesti viimeisen viiden vuoden aikana.Osalle turkulaisista yrittäjistä keskustan remontit ovat koituneet tappioksi, mutta Casagrandella asia on toisin. Turun kauppatorin remontti siirsi linja-autoliikenteen kulkemaan Linnankadulle. Se on yksi yksittäinen tekijä, joka on kasvattanut yrityksen liikevaihtoa.”Bussipysäkki oli suoraan liikkeemme ikkunoiden edessä, mikä toi meille runsaasti uusia asiakkaita”, leluliikkeen toimitusjohtaja Sabrina Casagrande-Nieminen kertoo.Liikkeen ovesta on tullut viime vuosina sisään turkulaisia, jotka sekä kuulevat siitä ensimmäistä kertaa että piipahtavat siellä ensimmäistä kertaa. Kun Casagrande-Nieminen kertoo uusille asiakkaille myymälän olleen olemassa jo yli sadan vuoden ajan, heidän kasvoiltaan voi havaita aidon hämmästyksen.”Vain korttelin siirtymä torilta Aurajoelle päin sai uudet asiakkaat lelukaupoille. Tässä nähdään, että ihminen on sopuli, joka liikkuu siten, miten se ohjataan liikkumaan”, Casagrande-Nieminen naurahtaa.
Casagranden toimitusjohtaja Sabrina Casagrande-Nieminen (vas.), myymäläpäällikkö Daniela Nieminen ja verkkokauppavastaava Minéa Casagrande-Nieminen tiedostavat lelukaupan menestyksen salaisuuden: hyllyiltä löytyy sekä iki­klassikoita että uusimpia some-villityksiä.
Casagranden toimitusjohtaja Sabrina Casagrande-Nieminen (vas.), myymäläpäällikkö Daniela Nieminen ja verkkokauppavastaava Minéa Casagrande-Nieminen tiedostavat lelukaupan menestyksen salaisuuden: hyllyiltä löytyy sekä iki­klassikoita että uusimpia some-villityksiä. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen / HSKivijalassa sijaitsevan lelukaupan menestys perustuu toimitusjohtajan mukaan siihen, että palvelut ovat saavutettavia, valikoima on ajantasainen, laaja ja erityinen, asiakkaita palvellaan ammattitaidolla ja liikkeellä on omat pitkäaikaiset vakiasiakkaansa.Neljännen polven yrittäjä toivoo, että kaupungin päättäjillä olisi enemmän näkemystä siitä, miten Turun keskustan palveluista saadaan saavutettavia. Keskustassa pitää olla tarjolla kulttuuria, ruokaa ja monipuolisia ostos­mahdollisuuksia, joihin pitää päästä myös omalla autolla.”Turku on kuitenkin niin pieni kaupunki, että autoilijoillekin pitää olla sijaa. Esimerkiksi lelut saattavat olla niin isoja, että niiden kuljettaminen kotiin jalkaisin, pyörällä tai bussilla on hankalaa, jopa mahdotonta”, hän sanoo.
Kuva: Ville-Veikko Kaakinen / HS
Kuva: Ville-Veikko Kaakinen / HS
Kuva: Ville-Veikko Kaakinen / HS
Kuva: Ville-Veikko Kaakinen / HSMYÖS kovalla työllä ja perheperinteillä on merkitystä leluliikkeen menestys­tarinaan. Casagrande-Niemisen tyttären, leluliikkeen myymäläpäällikkö Daniela Niemisen mukaan perhe on pitänyt koko ajan yhtä ja uhrannut huomattavan määrän työtunteja liikkeen ylläpitämiseen.”Olemme perheyritys isolla peellä. Pidämme katseen tiukasti kohti tulevaa, kunnioittaen edeltävien polvien työtä”, Nieminen sanoo.Hän, kuten hänen vanhempansa ja isovanhempansakin, ovat aloittaneet työt leluliikkeessä nuoruusvuosinaan. Daniela Nieminen kertoo olleensa mukana toiminnassa ensimmäisiä kertoja jo 13-vuotiaana, kun liikkeessä tarvittiin viikonloppuisin ja jouluisin lisäkäsiä.Perheyrittämisellä on puolensa: päätöksenteko on ketterää ja viestintä nopeaa. Perheenjäsenenä oman perheen tekemä työ, sen tavoitteet ja taustalla olevat arvot on helppo ymmärtää, mikä vahvistaa työhön sitoutumista.Siinä on kuitenkin myös omat haasteensa. Työstä on vaikea irrottautua, ja perheillallisilla puhutaankin usein leluista. Lisäksi jatkuva yhdessä olo perheen kanssa voi johtaa erimielisyyksiin.”Joskus vuorovaikutus on kärkevämpää oman perheen kanssa kuin vieraiden ihmisten parissa”, Nieminen kertoo.
Kuva: Ville-Veikko Kaakinen / HS
Kuva: Ville-Veikko Kaakinen / HS
Kuva: Ville-Veikko Kaakinen / HS
Kuva: Ville-Veikko Kaakinen / HSTURKULAISTEN muistot leluliikkeestä ovat elämänmittaisia. Ne linkittyvät usein lapsuuteen sekä johonkin lapsuuden lempileluun. Vieraspaikkakuntalaisille Casagrande on kautta aikojen ollut yksi Turun nähtävyyksistä ja pakollisista Turku-visiittien vierailukohteista.Casagrande-Nieminen muistaa, miten jouluksi näyteikkunaan rakennettu sähköjunarata viihdytti lapsia menneinä vuosina. Yhä edelleen asiakkaat kyselevät junaradan kohtalosta.”He, jotka ovat lapsina ihmetelleet liikkuvaa lelua ikkunassa, kaipaavat sitä takaisin. Valitettavasti tälle Märklinin valmistamalle junalle ei enää riittänyt tilaa, kun näyteikkunamme pienennettiin. Lisäksi pienoisrautatien suosio hiipui, emmekä pystyneet pitämään lelusarjaa valikoimassa”, Casagrande-Nieminen sanoo.Leluliike on selvästi saavuttanut tärkeimmän tavoitteensa: olla erilainen ja tuottaa lapsille, perheille ja lapsenmielisille elämyksiä.”Kun näkee lapsen aidon ilon, tietää onnistuneensa.”

Suomen vanhimmalla leluliikkeellä on pitkä historia

Kuva: Ville-Veikko Kaakinen / HS
  • 1912 italialainen liikemies Antonio Casagrande avasi tukku- ja vähittäisliikkeen nimeltä ”Amerikkalainen Pasaari”, jossa myytiin muun muassa kipsikuvia, leikkikaluja, kobeliineja, öljyväripainokuvia, kravattineuloja, viuhkoja ja soittimia.
  • 1920-luvun lopulla Antonion vanhin poika Wilhelm Casagrande perusti oman liikkeensä.
  • Samalla tavaravalikoima muuttui, ja kaupan hyllyt alkoivat täyttyä leluista ja liikkeen nimi vaihtui Casagrandeksi.
  • 1930 liike muutti Reginan taloyhtiöön. Se sijaitsee samassa paikassa edelleen.
  • 1978 Wilhelmin poika Renato Casagrande seurasi isänsä jalanjälkiä ja otti leluliikkeen vastuulleen.
  • 2018 liikkeen vetovastuu siirtyi Sabrina Casagrande-Niemiselle, Renaton tyttärelle. Samaan aikaan avattiin verkkokauppa.
  • 2018 alkaen myös Sabrinan tyttäret, Daniela Nieminen ja Minéa Casagrande-Nieminen ovat toimineet leluliikkeessä.
  • 2019 avattiin uusi myymälä Kauppakeskus Myllyyn, Raisioon
Lähde: HS.