Helsingissä on nyt alue, jossa kukaan ei liiku ilman lupaa – ”Meillä on nolla­toleranssi ’ettekö tiedä, kuka olen’ -pyynnöille”

Helsinki International Horse Showssa kukaan ei saa liikkua ilman lupaa hevostalleissa. ”Ehkä se on suomalainen mentaliteetti. Kun on jokin sääntö, sitä noudatetaan pilkulleen”, stewardi Pia Myrskog sanoo.Helsinki International Horse Show’n stewardiryhmää johtava Pia Myrskog kotimaan hevosten tallilla Lecafu-hevosen kanssa. Stewardit valvovat hevosten hyvinvointia kilpailujen aikana. Kuva: Anna Huovinen / HSKeskiviikosta alkaen Helsinki International Horse Show majoittaa 130 kansainvälisen tason hevosta Jäähallin parkkipaikalle rakennettuihin tilapäisiin talleihin. Kansainvälisten ratsastajien hevosten turvallisuutta ja hyvinvointia valvotaan kilpailun aikana monin eri tavoin.Kansainvälisten kilpailujen turvallisuus nousi esiin, kun kouluratsastaja Henri Ruosteen Kontestro-hevoselle tapahtui mahdollisesti jotain viime vuonna kansainvälisissä kilpailuissa Saksassa. Haastateltavat eivät ota kantaa muiden kilpailujen turvallisuuteen, mutta kaikki kertovat, että Helsinki Horse Show’n turvajärjestelyt on erittäin hyvin hoidettu.Tanskalainen Nord-Vest Box -yhtiö rakentaa Helsinki Horse Show’n tallit. Yhtiö on vastannut tallien rakentamisesta Helsinkiin jo useana vuonna. Se on erikoistunut kansainvälisten kilpailujen tilapäiskarsinoiden rakentamiseen ja tuntee kansainvälisen ratsastajainliiton FEI:n turvasäännöt.Oslon ja Helsingin maailmancup-osakilpailujen lisäksi yhtiön karsinat ovat olleet käytössä muun muassa viime vuoden MM-kilpailuissa Tanskassa ja Ruotsin EM-kilpailuissa vuonna 2017.Kansainvälisten hevosten tilapäiskarsinat rakennetaan suurien telttojen sisälle. Telttoja ympäröi korkea mellakka-aita, jonka korkeuden FEI on määrännyt.”Kun kansainvälinen talli sulkeutuu [rakentamisen jälkeen], käyn ensimmäiseksi tarkistamassa, että aita on kiinteä eikä siinä ole aukkoja”, kertoo Helsinki Horse Show’n stewardeja johtava kansainvälisen tason stewardi Pia Myrskog.Stewardit ovat toimihenkilöitä, joiden tehtävä on varmistaa hevosten hyvinvointi kilpailu- ja tallialueella.
Pia Myrskog ja Sari Raiskio Horse Shown tallialueella.
Pia Myrskog ja Sari Raiskio Horse Shown tallialueella. Kuva: Anna Huovinen / HSHelsingissä kansainväliselle tallialueelle on pääsy vain yhdestä kulkuaukosta.”Lisäksi on hätäpoistumistiet, jotka ovat vain tallin ja turvaryhmän tiedossa”, kertoo tallin turvaryhmän johtaja Sari Raiskio. Kilpailujen turvaryhmä valvoo kulkulupia kaikkialla kilpailualueella.Kansainvälisen tallialueen kulkuaukkoa vartioi vuorokauden ympäri turvaryhmän jäsen, joka tarkistaa kaikkien kulkuluvat.”Kansainvälisen tallin valvonta on helppoa. Kaikki tietävät jo, että meillä Helsingissä on nollatoleranssi kaikille ettekö te tiedä, kuka olen -pyynnöille”, Raiskio kertoo.Edes medialla ei ole pääsyä talleihin.Kansainväliselle tallille kulkuluvan saavat ratsastaja, hevosenhoitaja ja hevosen omistajat. Jos ratsastajalla on mukana useita hevosia, yksi hevonen saa korkeintaan kolme kulkulupaa.”Kansainvälisten hevosten omistajia ei juuri Helsingissä käy, joten talliin pääsevä joukko on hyvin rajattu”, Raiskio kertoo.Helsingissä tallialueelle ei asenneta valvontakameroita, mutta ratsastaja voi anoa FEI:ltä luvan omaan valvontakameraan hevosensa karsinaan. Pia Myrskog arvioi, että kansainvälisissä kilpailuissa ratsastajien valvontakameroita näkyy jonkin verran.Turvaryhmän kulkulupavalvonnan lisäksi stewardit valvovat talleja sisältä. Päivisin kansainvälisiä hevosia valvoo kaksi stewardia. Lisäksi hevosenhoitajat ovat tallissa päivisin käytännössä koko ajan eivätkä päästä hevosia silmistään.”Hevosenhoitajat myös valvovat tarkasti toisiaan”, Myrskog huomauttaa.Kansainvälinen talli on suljettu kello 23:n ja aamukuuden välillä. Kulkuportti lukitaan riippulukolla. Viereisessä tallitoimistossa on valvoja läpi yön. Tallilla on yöllä kaksi talliryhmän jäsentä ja yksi stewardi, joka kiertää talliteltalta toiselle. Jos kulkuluvan haltija haluaa yöllä talliin, hänen sisääntulonsa ja tulonsa syy kirjataan ylös. Lisäksi stewardi saattaa tulijan ja valvoo tätä käynnin ajan.”Talliin pääsee öisin vain yksi ihminen kerrallaan”, Myrskog painottaa.
Pia Myrskog katsasti kotimaan hevosten tallin ennen Horse Shown alkua. Tapahtuma alkaa keskiviikkona.
Pia Myrskog katsasti kotimaan hevosten tallin ennen Horse Shown alkua. Tapahtuma alkaa keskiviikkona. Kuva: Anna Huovinen / HSPia Myrskog on toiminut 13 vuotta kansainvälisenä stewardina. Viime vuonna hän valvoi 23 kansainvälistä kilpailua, tänä vuonna lähes saman verran. Hän arvioi, että verrattuna moneen muuhun paikkaan Helsingin turvajärjestelyt ovat huippuluokkaa.”Meillä Helsingissä ei kukaan liiku ilman lupaa tallissa. Turvajärjestelyt ja -tiimin toiminta ovat 10+. Ehkä se on suomalainen mentaliteetti. Kun on jokin sääntö, sitä noudatetaan pilkulleen.”Myrskogin pitkän uran varrelle ei ole koskaan osunut tilannetta, jossa joku olisi vahingoittanut tahallisesti toisen hevosta. Valtaosa stewardien työtä on ratsastajien ja hoitajien neuvontaa.”Meiltä kysytään käytännön asioita, kuten mistä saa vettä, milloin saa ratsastaa ja mikä on kanslian numero. Odotan innolla, että kilpailut pääsevät alkamaan.”Lähde; HS.