Tekoäly uhkaa täysin etänä tehtävää työtä, sanoo professori Bloombergille

Stanfordin yliopiston taloustieteen professori Nicholas Bloom sanoo Bloombergin haastattelussa, että tekoäly todennäköisesti tekee hybridityöntekijöistä tuottavampia.

Valtaosa täysin etänä tehtävistä töistä on vaarassa kadota jopa lähitulevaisuudessa, arvioi hybridi- ja etätyötä tutkinut professori Nicholas Bloom.

Bloom sanoo uutistoimisto Bloombergin haastattelussa, että tekoäly voi mahdollisesti korvata täysin etänä tehtäviä töitä varsinkin, jos työtehtävät ovat luonteeltaan toistuvia.

”Jos ajatellaan tietojen syöttämistä, puhelinpalvelutyötä, HR:ää, palkanlaskentaa – tehtäviä, joita tehdään täysin etänä – suuren osan näistä töistä voi korvata tekoäly 5–10 vuodessa”, Bloom sanoo.

Brittiläis-yhdysvaltalainen Bloom on maineikkaan kalifornialaisen Stanfordin yliopiston taloustieteen professori. Hänet tunnetaan amerikkalaismediassa hybridityön puolestapuhujana.

Professori Bloom arvioi haastattelussa, että tekoäly todennäköisesti auttaa esimerkiksi kaksi päivää etä- ja kolme päivää viikossa läsnätöitä tekeviä ja tekee näistä hybridityöntekijöistä tuottavampia.

”Tekoäly auttaa sinua suunnittelemaan ja kirjoittamaan asioita. Joten hybridityöntekijöille en näe sen olevan lähitulevaisuudessa uhka”, Bloom sanoo.

Bloomin tuoreimman tutkimuksen mukaan 30 prosenttia amerikkalaisista ja pohjois-eurooppalaisista tekee etä- ja läsnätyön yhdistävää hybridityötä ja kymmenen prosenttia täysin etätyötä.

60 prosentilla työntekijöistä ei ole mahdollisuutta valita etätyötä. Nämä työskentelevät esimerkiksi ravintoloissa, kuljettajina tai muissa palveluammateissa.

Tyypillisesti työntekijät työskentelevät tutkimuksen mukaan etänä kaksi päivää viikossa, mutta haluaisivat työskennellä kolme päivää.

Bloom  sanoo haastattelussa, että koronapandemian aiheuttama siirtyminen etätyöhön on suurin ja nopein mullistus työelämässä sitten toisen maailmansodan.

Sodan aikana miehet joutuivat rintamalle ja naiset otettiin töihin tehtaisiin, myymälöihin ja julkiseen hallintoon. Sodan jälkeen naisten osallistuminen työelämään nousikin voimakkaasti länsimaisissa yhteiskunnissa.

Bloom sanoo hämmästyneensä, että etätyöhön siirtyminen ja etätyö pandemian jälkeen on hänen tutkimustensa mukaan toiminut hyvin. Talous ei romahtanut etätöihin siirryttäessä ja tuottavuus on sen jälkeen parantunut ”hieman” hybridityöntekijöillä, Bloom sanoo. Lähde:HS