Dieselautojen pakollisen lisäaineen jäätyminen voi aiheuttaa tuhansien eurojen korjauslaskun, jota vakuutus ei korvaa

Dieselautojen päästöjä vähentävään urealiuokseen ei voi lisätä mitään jäätymisen estämiseksi, sanovat Suomessa ainetta valmistavat yhtiöt. Autoja suositellaan säilyttämään sisätiloissa.

Suomenkin dieselautoissa käytetään pakollisena päästöjä vähentävää AdBlue-urealiuosta, joka jäätyy jo reilussa 11 pakkasasteessa. Kuvituskuva. Kuva: Esko Jämsä / AOP
EEVA KUIVAS

Dieselautojen päästöjä vähentävän AdBlue-urealiuoksen valmistajat ovat tietoisia siitä, että jo maltillinen pakkanen riittää jäädyttämään aineen. Yle kertoi viime viikolla, että pitkät ja kovat pakkasjaksot aiheuttavat autoissa aineen jäätymisiä.

Suomessa AdBlueta valmistavat ainakin Yara ja Arom-Dekor Kemi. Arom-Dekor Kemin myyntijohtajan Birgitta Ottosdotterin mukaan yhtiö on hyvin tietoinen urealiuoksen jäätymispisteestä.

– AdBlue jäätyy noin -11 °C:ssa, joten sitä on säilytettävä tämän lämpötilan yläpuolella, Ottosdotter sanoo.

Hänen mukaansa urealiuokseen ei voida kuitenkaan lisätä mitään toista ainetta jäätymisen estämiseksi, sillä AdBlueta valmistetaan saksalaisen autoteollisuuden etujärjestön VDA:n tavaramerkilleen antamien, tarkkojen standardien mukaan.

Mies täyttää AdBlue tynnyreitä.
Yaran liiketoimintajohtaja Juha Sarlundin mukaan AdBluen muuttaminen vaatisi koko alan toimijoiden yhteistä päätöstä. Arkistokuva. Kuva: Marjut Suomi / Yle

Samaa sanoo Yaran liiketoimintapäällikkö Juha Sarlund. AdBluen tulee sisältää 32,5 prosenttia ureaa ja 67,5 prosenttia puhdistettua vettä. Tuotteen muuttaminen vaatisi koko alan toimijoiden yhteistä päätöstä.

– Erityisten lisäaineiden lisääminen tuotteen joukkoon pakkaskestävyyden parantamiseksi ei ole sallittua, eikä autoteollisuuden hyväksymää, Sarlund kertoo.

Ei sovellu Suomeen

Kyseinen järjestelmä on ollut dieselautoissa pakollinen vuodesta 2015 alkaen. Se on kuitenkin ongelmallinen Suomen talvessa, sanoo Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen.

– Kyseessä on tuote, jota ei ole markkinoilla erikseen paremmin pakkasta kestävänä “talvilaatuna”, kuten esimerkiksi diesel-polttoainetta ja jäähdytys- tai lasinpesunestettä, Vesalainen selittää.

pasi nieminen autoliitto tj
Autoliiton toimitusjohtajan Pasi Niemisen mukaan ilman AdBlueta ei ole mahdollista saavuttaa päästörajoja. Arkistokuva. Kuva: Markku Rantala / Yle

Toimitusjohtaja Pasi Niemisen mukaan järjestelmän toimivuus nousee aika ajoin esiin Autoliitossa. Järjestelmälle ei kuitenkaan ole nykyisillä päästövaatimuksilla vaihtoehtoja, sillä ilman sitä ei ole mahdollista saavuttaa päästörajoja.

Niemisen mukaan järjestelmien ja lisäaineiden tulisi kuitenkin toimia siellä, missä niiden käyttöä edellytetään – eli myös Suomessa.

– Moottoreita ei saa valmistaa liikennekäyttöön ilman AdBlue-järjestelmää. Valmistajan tehtävä on huolehtia siitä, että järjestelmä toimii niissä olosuhteissa, joihin se on myyty, hän sanoo.

Vakuutus ei korvaa rikkoutumista

Ongelmana on, että rikkoutuneen AdBlue-järjestelmän korjaaminen on kallista ja remonttiin voi upota tuhansia euroja.

Järjestelmän rikkoutuminen on tekninen vika, jota vakuutus ei korvaa. Näin kertovat asiaa kysyttäessä sekä Lähitapiola, If että Pohjola vakuutus.

– Pakkasen aiheuttama rikkoutuminen tai muukaan AdBlue-järjestelmän sisäinen rikkoutuminen ei ole vakuutusehtojen määrittelemä korvattava vahinko, Pohjola vakuutuksen korvauspäällikkö Sami Reinikka kertoo.

Ad-blue säiliö.
AdBluen anturit, pumput ja lämmittimet ovat pienessä tilassa säiliön yhteydessä. Korjaamiseen voi upota tuhansia euroja. Arkistokuva. Kuva: Taina Nuutinen-kallio / Yle

Kaikkien kolmen vakuutusyhtiön mukaan vakuutus kuitenkin korvaa hinauksen, jos autoa ei voida teknisen vian takia korjaamolle ajaa.

– Jos matka keskeytyy auton hyydyttyä tien päällä AdBlue-vian vuoksi, vakuutus korvaa tarvittaessa auton hinauksen lähimmälle korjaamolle, Ifin ajoneuvovakuutusten tuotepäällikkö Peter Roselius kertoo.

Lähitapiolalta kerrotaan, että vakuutuksen laajuudesta riippuen se voi korvata myös sijaisauton.

Kovat pakkaset ovat viime aikoina poikineet tavallista enemmän ajoneuvoihin liittyviä yhteydenottoja, kertoo Lähitapiola Lapin korvausjohtaja Janne Koskela.

– AdBlue-järjestelmiin liittyviä kysymyksiä on myös tullut, mutta tarkkaa määrää on vaikea sanoa.

Jäätymisiä nähdään tiepalvelussa

Koulutuspäällikkö Teppo Vesalaisen mukaan Autoliiton kautta välitettyjen tiepalveluavustusten joukossa on jonkin verran AdBlue-järjestelmän jäätymisongelmia.

– Mistään varsinaisesta ilmiöstä en kuitenkaan lähtisi puhumaan ainakaan Etelä-Suomen osalta, Vesalainen sanoo.

Hänen mukaansa autojen AdBlue-järjestelmien toimivuudessa on autokohtaisia eroja. Toisissa automalleissa arktiset olosuhteet on huomioitu paremmin kuin toisissa.

Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen nojaa auton oveen ja katsoo kameraan.
Autoliiton koulutuspäällikön Teppo Vesalaisen mukaan AdBlue-järjestelmien toimivuudessa on autokohtaisia eroja. Arkistokuva. Kuva: Dani Branthin / Yle

Auton säilyttäminen lämpimässä luonnollisesti ehkäisee jäätymistä. Osassa autoja ja työkoneita AdBlue-säiliölle on asennettu myös lämmitin, joka lämmittää liuosta. Ajettavan matkan tulee kuitenkin olla riittävän pitkä, jotta lämmityksestä on apua, Vesalainen muistuttaa.

Mikäli autoa sen sijaan säilytetään ulkona kovassa pakkasessa ja sillä ajetaan vain lyhyttä matkaa, kannattaa Vesalaisen mukaan miettiä muita vaihtoehtoja.

– Itse siirryin diesel-autoilijasta bensakevythybridin käyttäjäksi välttääkseni AdBluen kanssa pelaamisen, hän kertoo.

Aine ja ajoneuvo sisäsäilytykseen

Myös Yaran liiketoimintapäällikkö Juha Sarlund suosittelee säilyttämään ajoneuvoa mahdollisuuksien mukaan sisätiloissa. Samoin pakattu tuote, kuten kanisteri, suositellaan aina säilytettäväksi sisällä, vähintään puolilämpimässä ja tasalämpöisessä paikassa, suojassa auringonvalolta.

Arom-Dekor Kemin myyntijohtajan Birgitta Ottosdotterin mukaan kaikki AdBlueta sisältävät asemat tulee eristää ja lämmittää. Myös letkut, pumput ja kahvat on säilytettävä lämpimässä.

– Arktisilla alueilla, kuten myös muilla erittäin kylmillä alueilla, on erittäin tärkeää käsitellä AdBlue oikein ja varmistaa, että ajoneuvot ja muut laitteet on varustettu oikealla teknologialla sen lämmittämiseksi, Ottosdotter sanoo.

AdBlue kanisteri
AdBlueta sisältävät kanisterit ja muut pakkaukset suositellaan säilytettäväksi sisällä. Arkistokuva. Kuva: Marjut Suomi / Yle

Hänen mukaansa ajoneuvoissa ja koneissa urealiuokselle on eristetyt ja lämmitetyt säiliöt. Sarlund kertoo, että uusien järjestelmien lämmitys ja nesteen kierrätys on suunniteltu niin, että sen pitäisi toimia moitteettomasti myös hyvin kylmissä pakkaslukemissa.

Järjestelmän tulee hänen mukaansa toimia jäätymispistettä matalemmissakin lämpötiloissa eikä jäätymisen tule aiheuttaa laitteiston välitöntä rikkoutumista.

– Kovilla pakkasilla on tärkeää hyödyntää ajoneuvon esilämmitysjärjestelmää ja välttää kovilla kierroksilla liikkeelle lähtöä, Sarlund kertoo.Lähde:Yle