Lain mukaan kesärenkaat täytyy vaihtaa pääsiäisenä, vai täytyykö?

Poliisi kertoo valvovansa liikennettä tehostetusti koko pääsiäisen.

Huhtikuu, aurinkoiset kelit, kuivana hohkaavat asfaltit ja pääsiäinen houkuttavat monia motoristeja kevään ensimmäisiin ajoihin, ja autoilijoita renkaanvaihtopuuhiin.

Joko on aika? Mitä sanoo laki?

Tieliikennelain mukaan henkilö- ja pakettiautoissa kulutuspinnaltaan vähintään 3,0 millimetrin syvyisiä talvirenkaita on käytettävä marras–maaliskuun aikana, jos sää tai keli sitä edellyttää.

Kesärenkaiden vaihtoaika on lain mukaan viimeistään 31.3. tai toisen pääsiäispäivän jälkeisenä maanantaina, joista myöhempi ajankohta on määräävä. Talvirenkaita saa kuitenkin käyttää myöhempäänkin, jos keliolosuhteet sitä edellyttävät.

Nykyisen 1.6.2020 voimaan tulleen tieliikennelain mukaan autoilijalla itsellään on enemmän vastuuta oikeanlaisten renkaiden käytössä sekä talvi- ja kesärenkaiden oikea-aikaisessa vaihtamisessa.

Etelä-Suomessakin sivukadut ja varjoisat hiekkatiet ovat pitkittyneen kevään vuoksi lähes kauttaaltaan talvirengaskunnossa, pääväylät ja kaupunkien kadut puolestaan täysin paljaalla asfaltilla. Kansalainen ei siis kuitenkaan riko lakia ajamalla tällaisissa olosuhteissa pääsiäisen yli ja jälkeenkin talvirenkailla. Vähänkään pohjoisempaan pääsiäisreissuun kesärenkailla ei ole vielä mitään asiaa.

Poliisi kertoo valvovansa liikennettä tehostetusti koko pääsiäisen. Tarkemman syynin alla ovat Lapin tunturikeskukset, ja erityishuomion alla sinne suuntaavat, väärin kuormattuna potentiaalisia liikennevaaroja aiheuttavat perävaunuyhdistelmät.

Vaihdon hetkellä moottorikäyttöisen ajoneuvon ja perävaunun kesärenkaiden kulutuspinnan pääurien syvyyden tulee olla vähintään 1,6 millimetriä, ja moottoripyörän ja vähintään yksi milli. Suositeltu turvallinen urasyvyys on kuitenkin paljon enemmän, noin neljä milliä.

Lähde KL.