Turku aloittaa poikkeuksellisen kokeilun: kirjastokortilla voi lainata sähköauton

Turun kaupungin mukaan kyseessä on tiettävästi ensimmäinen kerta maailmassa, kun kirjastokortilla saa lainattua sähköauton.

Turun kaupunki aikoo olla hiilineutraali vuoteen 2029 mennessä.
JENNI JOENSUU
EINO KOSSILA

Turun kaupunginkirjasto aloittaa ensimmäisenä Suomessa uuden kokeilun: kirjastokortilla saa jatkossa lainata sähköauton.

Kirjastokorttia vastaan ja ajokorttia näyttämällä saa auton käyttöön neljäksi tunniksi.

Turun kirjastopalvelujohtaja Rebekka Pilppula kutsuu kokeilua kunnia-asiaksi.

– Tarjoamme sähköauton lainaamismahdollisuuden kirjastosta tiettävästi ensimmäisenä maailmassa. Turkulaisille on kunnia-asia olla tekemässä asioita ensimmäisten joukossa.

Sähköautokokeilu on Turun kaupungin mukaan luonnollinen lisäys lainausjärjestelmään. Turun kaupunki aikoo olla hiilineutraali vuoteen 2029 mennessä, ja liikenteellä on merkittävä rooli tavoitteen saavuttamisessa.

– Teknologinen tasa-arvo on meille tärkeä arvo, perustelee kirjastonjohtaja Rebekka Pilppula sitä, miksi kirjasto lainaa sähköautoa. 

Pilppulan mukaan sähköautolainauksen tuominen kirjastoon ei ollut niin yksinkertaista kuin alun perin ajateltiin.

– Piti miettiä monia käytännön asioita: ajokortin tarkastaminen lainauksen yhteydessä, käytön opastaminen, auton akun lataaminen sekä se, miten toimitaan, jos matkan varrella sattuu jotakin, Pilppula kertoo.

Tavoitteena myös teknologiatietämyksen kasvattaminen

Sähköautoilua perustellaan myös teknologisella tasa-arvolla. Kirjastot toivat aikanaan internetin kaikkien ulottuville, ja nykyään niiden tehtäviin kuuluu myös kansalaisten teknologiatietämyksen kasvattaminen.Nainen seisoo Turun kaupunginkirjaston aulassa.

– Teknologinen tasa-arvo on meille tärkeä arvo. Haluamme jakaa tietoa uudenlaisista vaihtoehdoista ja innovaatioista sekä mahdollistaa erilaisia tapahtumia, Pilppula sanoo.

Kokeilu alkaa ensi viikolla ja kestää kolme viikkoa. Sähköauton voi lainata itselleen Turun kaupunginkirjaston normaalin lainauskäytännön kautta.

Kokeilun jälkeen arvioidaan, olisiko käytännölle jatkossa tarvetta. Pilppula ei vielä ota kantaa, onko kirjastolla halua tarjota palvelua jatkossa.

– Nyt katsotaan rauhassa, miten kokeilu lähtee liikkeelle. Sitten tuumataan jatkoa, hän toteaa.

Lähde Yle