Risteilyhyteistä tunnettu Piikkio Works alkaa valmistaa makuuhyttejä VR:n juniin

Pitkän tähtäimen tavoitteena on, että Piikkiössä valmistettuja makuuhyttejä vietäisiin myös ulkomaille.

Havainnekuva uusista makuuhyteistä. Kuva: VR-Yhtymä
HEINIMAIJA HIRVONEN

Hyttivalmistajana tunnettu Piikkio Works Oy laajentaa osaamistaan mereltä raiteille. Turun kupeessa Piikkiössä sijaitsevassa tehtaassa ryhdytään valmistamaan ensi keväänä makuuhyttejä VR:n uusiin pitkän matkan juniin. Asiasta kertoi ensimmäisenä Kunnallislehti.

Toimitusjohtaja Ari Kumpulaisen mukaan tilaus käsittää yhdeksän makuuvaunua eli kaikkiaan 144 hyttimoduulia. Sopimuksessa on mahdollisuus myös 480 hytin optioon. Tilaajana on Škoda Transtech Oy.

Piikkio Works voitti hyttimoduuleista käydyn kansainvälisen tarjouskilpailun. Itse makuuvaunut valmistetaan Škoda Groupin Otanmäen tehtaalla Kajaanissa ja hytit siis Piikkiössä.

– Meillä on yrityksenä yli 40 vuoden kokemus moduulien tekemisestä. Ei tämä tekemisen osalta niin hirveän suuri haaste tule olemaan, vaikka eroaakin laivahyttien valmistamisesta, Kumpulainen vakuuttaa.

Makuuhytit tasoittavat työkuormaa

Risteilyhytit ovat jatkossakin Piikkio Worksin päätuote. Makuuhyttien osuus koko tuotannosta on ainakin alkuvaiheessa varsin pieni, noin viiden prosentin luokkaa. Tilaus on Kumpulaisen mukaan kuitenkin siinä mielessä tärkeä, että se tasoittaa työkuormaa.

– Meillä on hyvä risteilyhyttien tilauskanta vuoteen 2026 saakka, mutta varsinkin projektien välissä tahtoo tulla pieniä katveita. Tehtaamme toimii nykyään varsin tehokkaasti ja kapasiteettia jää hieman yli. Tämä täyttää ylijäävää kapasiteettia omalta osaltaan.

– Parhaassa tapauksessa näiden töiden avulla voidaan tulevaisuudessa välttää ajoittaisia sopeuttamistoimenpiteitä, hän lisää.

Pitkän tähtäimen tavoitteena on, että makuuhyttejä voidaan toimittaa tulevaisuudessa myös muihin Pohjoismaihin ja mahdollisesti laajemminkin.

Lähde: Yle.