Susanna ja Mikael päättivät laittaa paikat kuntoon – Putkisalon lammastilasta tuli kiinnostava matkailukohde  

Päätös sukutilan jatkamisesta tarkoitti Mikaelille ja Susannalle luopumista urasta ja tutusta kaupunkielämästä. Saman tien savolaisella lammastilalla alkoivat rönsyillä uudet ideat.

Kello lähestyy aamukolmea, kun Mikael Westerstråhle kömpii sänkyyn Susanna Nuutisen viereen ja asettaa herätyskellon soimaan parin tunnin päästä. Silloin on Susannan vuoro suunnata lampolaan ja jatkaa siitä, ­mihin Mikael on yöllä jäänyt.

Meneillään on karitsointi Putkisalon lammastilalla Rantasalmella. Mikael ja Susanna auttavat maailmaan yli 400 karitsaa vuo­dessa. Ennen kuin karitsat myydään lihaksi ja jalostuskäyttöön, tilalla voi olla yhtä aikaa jopa 600 lammasta.

”Karitsointi on ainoa asia, jonka voi aikatauluttaa tarkasti. Muuten täällä ei koskaan tiedä, mitä päivän aikana tapahtuu. Tiedän vain sen, että aamulla herään ja illalla menen nukkumaan”, Susanna naurahtaa.

Susanna Nuutinen paimentaa lampaita Leya-koiran kanssa.
Susanna Nuutinen paimentaa lampaita Leya-koiran kanssa. Putkisalossa syntyy vuosittain noin 500 karitsaa. Karitsoinnin ajaksi, kolme kertaa vuodessa neljäksi viikoksi kerrallaan, kalenteri tyhjennetään kaikesta muusta.  Auttamassa on onneksi myös sukulaisia ja tuttavia. © Riikka Hurri
Putkisalon kartanon päärakennus
Vanhassakin talossa on voitava elää nykyaikaista elämää. Kunnostusprojektissa on ollut mukana arkkitehti, joka ymmärtää, miten kulttuurihistoriallisesti tärkeitä rakennuksia pitää kohdella. © Riikka Hurri
Talosta löytyy näkymä kuuden huoneen läpi.
Perhe suosii kierrättämistä, eikä tilalta löydy montakaan uutta huonekalua, vaan suuri osa on entisöity. Pöydät, tuolit ja sohvat ovat tilan alkuperäisiä. © Riikka Hurri

Ketään ei voi pakottaa

Mikael on Putkisalon kartanoa asuttaneen suomenruotsalaissuvun kuudetta polvea. Sukutilan jatkaminen ei ollut kuitenkaan hänelle itsestään selvää.

Agronomiksi opiskellut Mikael työskenteli vielä 2000-luvun alussa Keskolla Helsingissä. Susanna puolestaan toimi biologina Itä-Suomen yliopistossa ja oli suunnitellut perheen elämästä aivan toisenlaista.

Kun Mikaelin vanhemmat jäivät eläkkeelle, pariskunta päätti tarttua haasteeseen ja muuttaa elämänsä Etelä-Savoon. Suurin elämänmuutos oli Susannalle, joka ei sanojensa mukaan ollut mikään viljelijä.

”Etenkin ensimmäinen vuosi oli melkoinen kulttuurisokki, kun Mikael kävi vielä töissä Helsingissä ja hoidin karitsoinnin yksin”, Susanna muistelee.

Onneksi apu on ollut lähellä. Mikaelin vanhemmilla on syytinki, eli he asuvat päärakennuksen viereisessä, Pieneksi Pytingiksi nimetyssä talossa vastikkeetta. He auttelevat jaksamisensa mukaan, lähinnä kuljettajan roolissa, kun 14-vuotiaan Riinan on päästävä trumpettitunnille tai kauempaa tuleva sukulainen on haettava muutaman kilometrin päästä linja-autopysäkiltä.

Isäntä Mikaelin kasvihuoneessa kasvaa muun muassa tomaattia ja salaattia.
Mikael on perheen puutarhuri. Hänen kasvihuoneessaan kasvaa muun muassa tomaattia ja salaattia. © Riikka Hurri
Perheen tytär Riina soittaa trumpettia salissa.
Perhettä yhdistää musiikki. Riina soittaa trumpettia ja pianoa. Myös Susannalla on musiikkitausta, ja hän on mukana paikallisen puhallinorkesteriyhdistyksen toiminnassa. © Riikka Hurri

Ottaessaan vetovastuun tilasta Mikaelin ja Susannan ajatuksena oli laittaa paikat kuntoon, jotta Riina voisi halutessaan myydä tilan.

”Nyt Riina sanoo, että haluaa ehkä jäädä, mutta hän on niin nuori, että mieli ehtii vielä muuttua. Ketään ei voi pakottaa elämään näin, kyllä tätä pitää oikeasti haluta”, Susanna toteaa.

Susanna tietää, mistä puhuu, sillä päätös tilan jatkamisesta tarkoitti luopumista päivätyöstä ja tutusta kaupunkielämästä. Ennalta arvattava arki sai jäädä ja tilalle tulivat ympäripyöreät päivät yllätyksineen.

Tila työllistää heidät täysipäiväisesti. Lampaiden kasvatus on raakaa työtä, ja Putkisa­lossa on myös kymmeniä muita eläimiä.

”Ei täällä onneksi ehdi surra menetettyjä asioita, eikä tässä työssä pääse urautumaan.”

Lampaat ovat tilan maisemanhoitajia.
Tilan maisemanhoitajat huolehtivat perinnelaitumista. Putkisalon jalostuslampolassa on 250 uuhta ja parikymmentä pässiä. © Riikka Hurri
Susanna on kouluttanut itse tilan seitsemän bordercollieta, jotka paimentavat lampaita.
Susanna on kouluttanut itse tilan seitsemän bordercollieta, jotka paimentavat lampaita. Kiviaidat muistuttavat jokakeväisestä kivienkeruu-urakasta. © Riikka Hurri

Matkailijat löysivät tilan

Reilun kymmenen vuoden aikana perhe on juurtunut rantasalmelaiseen yhteisöön tiukasti. Susanna on mukana erilaisissa luottamustehtävissä, ja perheen koti toimii kohtaamispaikkana paikallisille kokoustilana sekä tapahtumamiljöönä.

Paikalla on lähes aina muitakin kuin putkisalolaiset itse: naapureita, sukulaisia, ystäviä ja palkattuja apukäsiä.

”Kaikki puhuvat, eikä kukaan kuun­tele”, Susanna nauraa.

Tästä syntyi myös idea maatilamatkailusta. Entinen väentupa ja hella­huone entisöitiin joitakin vuosia sitten majoituskäyttöön. Susanna näkee, että matkailuun laajentaminen on hyvä tapa kehittää liiketoimintaa ja hyödyntää ­upeat perinnemaisemat.

Aiemmin tilalla on viljelty viljaa, mutta Susanna ja Mikael totesivat sen kannattamattomaksi. Nyt Putkisalon luomupelloilla viljellään talvirehua eli nurmea, rehukauraa ja -hernettä sekä ruista.

Maisemat vetävätkin selvästi puoleensa, sillä matkailijoita riittää vuosi vuodelta enemmän.

”Meillä käy valtaosin kaupunkilaisia nuoria aikuisia, jotka kaipaavat jonkin autenttisen ­äärelle”, Susanna kertoo.

Riina järjestää tilalla eläinkierroksia. Yöpyjät pääsevät silittelemään ja ruokkimaan eläimiä ja katsomaan, kun bordercolliet paimentavat lampaita. Riinan vastuulla on myös hevosten liikuttaminen, hän kun on etevä ratsas­taja. Lisäksi tilalla käy ulkopuolinen ohjaaja antamassa ratsastustunteja.

Ruoka on yksi perheelle tärkeistä asioista. Putkisalossa järjestetään tilauksesta lammasillallisia. Lisäksi putkisalolaista lammasta myydään pariinkymmeneen ravintolaan.

Päärakennuksen suuri juhlasali
Päärakennuksen suureen juhlasaliin on mahdollista saada tilauksesta gourmet-illallinen 1800-lukulaisella kattauksella. Tarjolla on usein tietenkin lammasta. Pöytää kattamassa Susannan äiti Raija Nuutinen. © Riikka Hurri
Maalaisaamiainen putkisalolaiseen tapaan.
Maalaisaamiainen putkisalolaiseen tapaan. © Riikka Hurri

Rakennuksia riittää

Susanna ja Mikael ovat tottuneet siihen, että isolla tilalla on aina jokin kesken. Seitsemän ensimmäistä vuotta valtava päärakennus oli käytännössä koko ajan remontissa. Viimeisimpänä on uusittu keittiö.

Yhteensä rakennuksia on tiluksilla nelisenkymmentä, joista suuri osa on yhä käytössä.

”Ensimmäisen vuoden aikana en varmaan edes ehtinyt käydä niissä kaikissa”, Susanna sanoo.

Pihapiiriin on noussut viljankuivaamo ja konehalli, ja lämpöhakekeskus on parhaillaan remontissa. Muutama vuosi sitten vanhasta liiteristä remontoitiin tilamyymälä, jossa on myynnissä lampaanlihan lisäksi myös tilan omia taljoja ja villalankaa.

”Meistä tuli tänne muuton myötä rakennusliike. Koko ajan jotakin korjattavaa. Jos sitä ei hyväksy, täällä ei voisi asua”, pariskunta toteaa.

Riikinkukot ovat hauska lisä tilan eläinkatraaseen.
Riikinkukot ovat hauska lisä tilan eläinkatraaseen. © Riikka Hurri
Emäntä Susanna lekottelee riippukeinussa
Susannan mukaan kesän parhaita hetkiä ovat lämpimät aamut, kun hän lähtee koirien kanssa viereiselle rannalle. Uimaan saattaa pulahtaa koko porukka. ”Sellaista ei ole kaupungissa tarjolla.” © Riikka Hurri
Tilan viisi hevosta auttaa perinnepeltojen laiduntamisessa.
Tilan viisi hevosta auttavat perinnepeltojen laiduntamisessa. Putkisalossa majoittuvat matkailijat pääsevät silittelemään ja ruokkimaan eläimiä sekä katsomaan lampaiden paimennusta. © Riikka Hurri
Lähde; Kotiliesi